GI_Zentrum_green_IsoCV2-01

Die 100 besten Plakate

Centrul Cultural German Akzente / Goethe-Zentrum în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei vă invită la vernisajul expoziției 100 cele mai bune afișe 19 din Germania, Austria și Elveția, care va avea loc pe data de 16.12.2020, ora 16:00.

100 Beste Plakate 19 este o expoziție rezultată în urma unui concurs, care reflectă o cultură a afișului multifațetată în aceste trei țări, unde designul de afiș este studiat la un nivel înalt și a câștigat de-a lungul anilor notorietate.

Istoria concursului începe în anul 1966, când pentru prima dată au fost desemnate și expuse cele mai bune afișe ale anului în Republica Democrată Germană (DDR). În 1980 concursul primește titlul de “100 Beste Plakate”.
Ulterior, datorită unor eforturi intensive internaționale, a fost fondată o asociație cu același nume de către un grup interesat în arta grafică și designul grafic din Germania, Austria și Elveția cu scopul de a crește interesul public față de un design grafic calitativ, în mod special, cel al afișului. Prima ediție ce marchează această colaborare în spațiul germanofon are loc în anul 2002.
Pe parcursul anilor, concursul capătă un interes internațional tot mai larg, expoziția călătorind în diferite orașe ale lumii.

Selecția anului 2019 cuprinde 100 cele mai bune afișe: 45 – Germania, 52 – Elveția, 3 – Austria, selectate și premiate de către un juriu internațional de experți.

Acestea sunt clasificate în 3 categorii:
A (lucrări la comandă) – 84
B (lucrări proprii) – 3
C (lucrări ale studenților) – 13

În total, la concurs au participat 684 de persoane cu 2.247 de afișe.
Expoziția a fost prezentată în orașele Berlin, Essen, St. Gallen, Luzern, Seoul, Viena și în multe alte locații, ajungând și la Chișinău.

Afișele selectate în cadrul concursului sunt incluse ulterior în colecția Deutsches Plakat Museum din Essen și MAK – Muzeul pentru Artă Aplicată din Austria.

Componența juriului din acest an: Julia Kahl (Slanted, D-Karlsruhe, președinta juriului), Michel Bouvet (F-Paris), Benjamin Buchegger (Studio Beton, A-Wien), Götz Gramlich (gggrafik, D-Heidelberg) und Isabel Seiffert (Offshore Studio, CH-Zürich)

Arhiva 100 Beste Plakate poate fi accesată aici: https://100-beste-plakate.de/

Afișe animate
În cadrul ediției 2019, afișele premiate sunt prezentate prin Realitatea Augmentată, în colaborare cu echipa Artivive din Viena, Austria.
Astfel, cu ajutorul aplicației Artivive, disponibilă pentru iOS și Android, vizitatorii pot anima afișele câștigătoare prin AR.

Instrucțiuni de activare:
1. Instalați aplicația Artivive în telefon din Google Play/App Store
2. Căutați afișele cu iconul “A” (Artivive)
3. Deschideți aplicația și focusați cu camera motivele din afiș.

Conceptul de design pentru ediția 19 a fost realizat de studioul Lamm&Kirch.

Expoziția ”100 cele mai bune afișe 19” este organizată la Chișinău de către Centrul Cultural German Akzente / Goethe-Zentrum în colaborare cu Muzeul Național de Artă a Moldovei, cu sprijinul Goethe-Institut România.

Eine Ausstellung des 100 Beste Plakate e.V.in Zusammenarbeit mit dem Deutschen Kulturzentrum AKZENTE Chișinău, dem Goethe-Institut Bukarest und dem Nationalen Kunstmuseum der Republik Moldau.
https://100-beste-plakate.de