GI_Zentrum_green_IsoCV2-01

Beuys – proiecţie de film documentar

Un film de Andres Veiel

107 min / 2015-2017 / Germania

Filmul biografic “Beuys” îl prezintă pe celebrul şi controversatul artist german din sec. XX, Joseph Beuys, în ipostaze diferite: performer, sculptor, profesor şi teoretician, activist civic şi membru timpuriu al partidului politic Die Grünen. De la grafică până la performance şi happening, instalaţie sau sculptură, Beuys este îndeosebi cunoscut pentru semnătura sa sub formă de pălărie, performance-urile realizate din grăsime şi pâslă sau renumita instalaţie “7000 de stejari”.

Beuys era ferm convins că arta poate aduce o schimbare socio-politică şi în acest sens a inventat conceptul de “sculptură socială”. El este cel care a declarat într-un mod vizionar că “fiecare e un artist”, conceptele sale despre “ce este arta” aflându-se astăzi în mijlocul celor mai relevante dezbateri sociale. În unul din interviurile sale, Beuys afirmă că cea mai importantă lucrare de artă reprezintă activitatea sa în calitate de profesor.

Filmul a luat 5 premii, printre care: Premiul Filmului German Lola pentru Cel Mai Bun Film Documentar şi Cea Mai Bună Editare (2018), Premiul de Film Gilde pentru Cel Mai Bun Film Documentar (2017). De asemenea, filmul a participat anul trecut în competiţia Berlinale pentru premiul Golden Bear.

Documentarul va fi prezentat în limba germană cu subtitrare în română.

Intrare liberă!

Eveniment organizat de Centrul Cultural German AKZENTE în colaborare cu Institutul Goethe şi platforma Zpaţiu.