GI_Zentrum_green_IsoCV2-01

Expoziție de artă contemporană 𝐀𝐂𝐀𝐒𝐀

My Home (Casa mea /Acasă/) este un proiect internațional multimedia cu participarea artiștilor din Republica Moldova, Ucraina și România, curatat de artista din Republica Moldova, Valeria Barbas. Vernisajul expoziției multimedia va avea loc miercuri, 14 septembrie, ora 16:00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

expoziția pornește de la conceptul casei, sau a ceea ce înseamnă să fii acasă. Casa – un spațiu fie într-o percepere fizică sau emoțională, este un loc unde te simți în siguranță. Pe cât de ”în siguranță” te poți simți acasă? Fragilitatea a ceea ce înseamnă ”acasă” a devenit o realitate stringentă începând din 24 februarie, 2022 odată cu declanșarea războiului în Ucraina. Mulți oameni nu s-au m-ai simțit în siguranță acasă, mulți și-au pierdut casa, mulți au fost nevoiți să emigreze în căutarea unei case noi, unii și-au găsit o nouă casă, una temporară. În perioada 24 februarie – 10 martie, pe teritoriul Republicii Moldova au intrat 270 306 cetățeni ai Ucrainei, dintre care 169 108 au părăsit țara.Expoziția prezintă mai multe dimensiuni de reflecție: pictură, desen, instalație, animație, video proiecție, performance, foto, texte/poezie de protest realizate recent, după 24 februarie, 2022 după declanșarea războiului în Ucraina, dar și lucrări realizate anterior din 2014. Un focus al expoziției prezintă exprimarea artistică a imigranților, dar și exprimarea femeilor artiste – în acțiuni de protest/performance.

Expozanții sunt artiști reputați, participanți la Bienala de la Veneția, cu lucrări în colecții și participări la MoMa, MoCa etc. din Ucraina, Republica Moldova, România, Polonia. Creații realizate de copii din familiile de refugiați din Ucraina în cadrul atelierelor de artă ” Casa Mea Ucraina” din diverse Centre de plasament din Republica Moldova, arta de protest a mișcărilor independente de protest din Republica Moldova.