GI_Zentrum_green_IsoCV2-01

Prezența culturală germană în România și Republica Moldova

Pe 13 februarie la Goethe-Institut București ne-am propus să familiarizăm publicul cu activitatea noastră culturală, dar și să punem în lumină și valoare proiectele și activitățile care conturează identitatea noastră culturală.
Prin lansarea publicației „Prezența culturală germană în România și Republica Moldova” ne dorim să creștem vizibilitatea proiectelor Centrelor Culturale Germane, să consolidăm rețele de colaborare și schimb cultural și eventual să inspirăm noi inițiative. Un exemplar al broșurii găsiți la Goethe-Zentrum Chișinău.
Cultura trebuie văzută, auzită și susținută!

𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐃𝐢𝐬𝐜𝐢𝐩𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐋𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐆𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐚̆ 2024

Premiul „𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐃𝐢𝐬𝐜𝐢𝐩𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐋𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐆𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐚̆” reprezintă o inițiativă menită să aprecieze excelența în predarea limbii germane și în activitatea educațională în general. Acest premiu este un semn de recunoaștere a efortului depus de cadrele didactice la predarea limbii germane.
Sincere felicitări profesoarelor de limba germană 𝐃𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐑𝐮𝐬𝐮 și 𝐒𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐇𝐢̂𝐫𝐛𝐮, care au primit premiul și trofeul pentru anul 2024. Ne bucurăm nespus că am putut pune în valoare munca depusă de ele și aprecia realizările profesionale remarcabile!

𝐢𝐟 𝐰𝐚𝐥𝐥𝐬 𝐜𝐨𝐮𝐥𝐝 𝐭𝐞𝐥𝐥 – expoziție și dezbateri publice

Vă invităm la două evenimente din cadrul proiectului 𝐢𝐟 𝐰𝐚𝐥𝐥𝐬 𝐜𝐨𝐮𝐥𝐝 𝐭𝐞𝐥𝐥 – inugurarea expoziției din 31.01.2025 și panelul de discuție din 02.02.2025. Conceptul proiectului aparține artistului din Germania Mischa Kuball.
Curator: Zoran Erić, Institutul pentru Filosofie și Teorie Socială, Belgrad
Lansare în spațiul public:
Curtea căminului nr. 15 al UTM – Chișinău, str. Al. Puskin 39 (accesul dinspre str. C. Tănase)
31/01/2025 la 4:00 PM (16:00)
Lansarea în prezența artistului
Dezbateri publice:
Galeria PLAI – Chișinău, str. Al. Pușkin 39 (parter, intarea din strada Pușkin)
02/02/2025 la 6:00 PM (18:00)
Despre artist: artistul conceptual Mischa Kuball lucrează în sfera publică și instituțională din 1977. Din 2007, Kuball a fost profesor de artă publică la Academia de Arte Media din Köln, iar din 2006 până în 2008 profesor de artă media la Hochschule für Gestaltung/ZKM, Karlsruhe. Din 2015 este membru al Academiei de Științe, Litere și Arte din Renania de Nord-Westfalia, Düsseldorf. În 2016 a fost distins cu German Light Award. Din primăvara anului 2024, este membru asociat al Clusterului de excelență „Matters of Activity. Image Space Material” la Humboldt-Universität zu Berlin.
Panelul de discuții ”Disponibilitatea spațiilor publice pentru practicilea artistice participative” va avea loc duminică, 2 februarie 2025, ora 18:00 la Galeria Plai – Chișinău, str. Al. Pușkin 39.
Proiectul este realizat în cooperare cu rețeaua Goethe-Institut din toate statele partenere implicate și susținut de Bundeszentrale für politische Bildung bpb și Kunststiftung NRW.
Partenerii proiectului:
Ars Aevi Museum of Contemporary Art, Sarajevo
The National Museum of the Romanian Peasant, Bucharest
Museum of Contemporary Art, Skopje
Center for Contemporary Art, KSA:K & PLAI Gallery
RIZOM [ K ] – Frankopan Castle, Kraljevica
Art Gallery “Nadežda Petrović”, Čačak
MGML – Vžigalica Gallery, Ljubljana
Center for Contemporary Culture KRAK, Bihać
Faculty of Fine Arts Cetinje, University of Montenegro
Weltkunstzimmer, Düsseldorf

NOCTURNA MUZEALĂ

De Ziua Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al Moldovei organizează NOCTURNA MUZEALĂ, astfel că Muzeul va avea orar prelungit și anume până la ora 22.00, iar intrarea este gratuită pentru vizitatori!!!
Noi vă invităm să descoperiţi programul expoziţional divers al muzeului, printre care și expoziția 100 beste Plakate / „100 Cele Mai Bune Afișe 23” din Germania, Austria și Elveția.

Ministrul Educației Dan Perciun în vizită la Goethe-Zentrum Chișinău

Ne-am bucurat mult să-i avem în vizită pe final de an pe Ministrul Educației și Cercetării, domnul Dan Perciun, pe directorul Huawei Moldova, domnul Guo Min, dar și pe directorii celor cinci instituții de învățământ din Moldova, care au beneficiat de generoasa donație din partea companiei Huawei și anume de sisteme interactive de table inteligente.
Noi am împărtășit din experiența noastră de utilizare a acestor table interactive în procesul de predare a limbii germane. Suntem recunoscători companiei Huawei, pentru că, acum ceva timp, am beneficiat și noi de o donație din partea companiei care a oferit plus-valoare calității predării limbii germane în cadrul Goethe-Zentrum Chișinău. Besten Dank dafür!!!

Expoziția „100 BESTE PLAKATE 23 / 100 CELE MAI BUNE AFIŞE 23” din Germania, Austria și Elveția, ediția anului 2023.

𝐕𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣𝐮𝐥 expoziției va avea loc pe 𝟏𝟐.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟔:𝟎𝟎, 𝐥𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ 𝐚𝐥 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐞𝐢, str. 31 august 1989, nr. 115, Chișinău.
Expoziția „100 BESTE PLAKATE 23 / 100 CELE MAI BUNE AFIŞE 23” din Germania, Austria și Elveția, ediția anului 2023, reprezintă rezultatul unui concurs organizat anual de către Asociația „100 Beste Plakate e.V.” din Germania. Expoziția călătorește circa 14.000 de kilometri și poate fi vizionată în mai multe orașe cum ar fi Berlin, Essen, St. Gallen, Luzern, Laussanne, Oldenburg, Zürich, Innsbruck, Bern, Geneva, Seul, Chișinău, Viena, București, Timișoara.

Expoziția „100 BESTE PLAKATE 23 / 100 CELE MAI BUNE AFIŞE 23” este organizată la Chișinău de către Goethe-Zentrum în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, Centrul pentru Artă Contemporană KSA:K şi cu sprijinul Goethe-Institut România, al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare și al Ambasadei Austriei la Chișinău.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 16.01.2025.

Seară de film german

Vă invităm la proiecția de film ,,𝐆𝐎𝐎𝐃 𝐁𝐘𝐄 𝐋𝐄𝐍𝐈𝐍!” , care are loc în cadrul Lunii Filmului European 2024, realizată de Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova în parteneriat și cu Goethe-Institut & GermanFilms.

𝟎𝟏.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟒, ora 𝟏𝟖:𝟐𝟎, 𝐂𝐢𝐧𝐞𝐩𝐥𝐞𝐱 𝐋𝐨𝐭𝐞𝐚𝐧𝐮.

La finalul proiecției, va avea loc sesiunea de Q&A cu Mariette Rissenbeek, directoarea executivă a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale) în perioada 2019-2024, o oportunitate unică de a explora cinematografia și industria de film germane.

Filmul va fi în limba germană cu subtitrare în limba română, bilete găsiți la Cineplex Loteanu. Vă așteptăm cu drag!

Sebastian Heindl cu recital de orgă la Chișinău

Goethe – Zentrum Chișinău vă invită la o seară de muzică la orgă!

Festivalul Internațional de Muzică „J.S. Bach” este organizat de Sala cu Orgă și Fundația Culturală „J.S. Bach”. Festivalul „J. S. Bach”, grație calității invitaților, a programelor prezentate și a nivelului înalt de organizare, a devenit unul din cele mai apreciate și așteptate evenimente culturale din Chisinau, ajungând să fie cunoscut și apreciat în mediul artistic din străinătate. Ediția din acest an va avea loc în perioada 5 – 16 noiembrie 2024.

Unul dintre cei mai interesanți tineri organiști ai momentului din lume – Sebastian Heindl (https://www.sebastianheindl.de/) a acceptat invitația de a participa cu un recital în cadrul Festivalului. Sebastian Heindl este considerat de critica de specialitate „o stea în devenire”, iar în 2023 a fost numit organist titular și director muzical al emblematicei Biserici Memoriale din Berlin (Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche). Sebastian Heindl va susține un recital de orgă în data de 7 noiembrie.

Bilete disponibile pe iTicket: https://iticket.md/event/recital-de-orga-in-cadrul-festivalului-international-j-s-bach

Proiectul 𝐃𝐞𝐮𝐭𝐬𝐜𝐡𝐌𝐨𝐛𝐢𝐥 / 𝐆𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐚𝐌𝐨𝐛𝐢𝐥𝐚̆

Proiectul 𝐃𝐞𝐮𝐭𝐬𝐜𝐡𝐌𝐨𝐛𝐢𝐥 / 𝐆𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐚𝐌𝐨𝐛𝐢𝐥𝐚̆ are ca scop promovarea limbii germane în Republica Moldova. Instituțiile de învățământ participante în cadrul ediției din acest an sunt dotate atât cu manuale de ultimă generație, destinate predării limbii germane, cât și cu pachete media și digitale. Proiectul presupune inclusiv instruiri cu accent pe digitalizare, pentru profesorii de limbă germană și animații lingvistice pentru elevi, scopul acestora fiind motivarea și respectiv, menținerea interesului față de învățarea limbii germane în școlile din Republica Moldova.

Echipa Goethe-Zentrum Chișinău a fost deja în mai multe instituții cum ar fi Liceul Teoretic „Ion Creangă” din satul Coșnița, raionul Dubăsari, Liceul Teoretic „Titu Maiorescu”, Liceul Teoretic „Meșterul Manole” din s. Sălcuța, raionul Căușeni sau Liceul Teoretic „ D. Cantemir” din orașul Rîșcani. Am oferit cu titlul gratuit manuale la limba germană. Elevii s-au implicat activ în cadrul animațiilor lingvistice și cu toți ne-am ales cu impresii și experiențe extrem de plăcute.

Proiectul 𝐃𝐞𝐮𝐭𝐬𝐜𝐡𝐌𝐨𝐛𝐢𝐥 / 𝐆𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐚𝐌𝐨𝐛𝐢𝐥𝐚̆ este realizat cu suportul financial al Deutsche Botschaft Chişinău, Eberhard-Schöck-Stiftung și în parteneriat cu editurile germane Hueber Verlag, Ernst Klett Sprachen, Cornelsen.

𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚 𝐚 𝐋𝐢𝐦𝐛𝐢𝐥𝐨𝐫 2024

Pe 26 septembrie marcăm 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚 𝐚 𝐋𝐢𝐦𝐛𝐢𝐥𝐨𝐫! Această zi este dedicată diversității lingvistice și importanței învățării limbilor străine. Iar noi, vă încurajăm să învățați limba germană! De la oportunitățile profesionale, până la îmbogățirea culturii personale, învățarea germanei deschide uși către noi experiențe și conexiuni internaționale. Fie că ești începător sau avansat, fiecare pas contează!
Așadar, haideți să sărbătorim împreună această zi dedicată limbilor! Noi vom avea un program dedicat elevilor realizat în colaborare cu membrii Clusterului EUNIC Moldova, la care invităm pe toți doritorii să se alăture.