GI_Zentrum_green_IsoCV2-01

Lectură bilingvă cu Norris von Schirach

11 noiembrie, ora 18:00

Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu”, Chișinău.

„Cei mai frumoși ani din viața lui Anton”/“Blasse Helden“ – lectură bilingvă cu autorul Norris von Schirach. Romanul „Cei mai frumoși ani din viața lui Anton” a apărut în anul 2021 la Editura Humanitas, în colecția Raftul Denisei, în traducerea lui Victor Scoradeț.

Moderator: Ivan Pilchin, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova

INTRAREA LIBERĂ în limita locurilor disponibile cu respectarea reglementărilor în vigoare.

Născut în 1963 la München, Norris von Schirach a urmat cursurile de științe sociale și economie ale Universității din Konstanz. După finalizarea studiilor, von Schirach a lucrat în domeniul comerțului cu materii prime 10 ani în Rusia, după care în Kazahstan și Australia.

Romanul său de debut, „Cei mai frumoși ani din viața lui Anton,” documentează cei zece ani petrecuți în Rusia anilor ’90, cu tot cu traume și excese. Într-o Rusie post-Gorbaciov, cu bogății imense și o cultură incomensurabilă, acest teritoriu măreț cade într-o degringoladă economică și morală fără precedent. În tot acest peisaj apare Anton, un expat aparent complet integrat într-o lume constant reinventată, fără scrupule, fără reguli, dar care, la un moment dat, nu mai poate ține pasul cu aceasta.

Rusia anilor ’90 este tărâmul contradicțiilor, al extremelor, al „libertății absolute” și al „haosului total.” Odată ajuns la Moscova, germanul Anton descoperă o lume nouă, care îi arată cât de fragilă este granița dintre libertate și haos. „Cei mai frumoși ani din viața lui Anton” este o poveste captivantă, în care umorul rusesc se combină cu rigoarea germană.

„O proză de o frumusețe bizară, puternică și emoționantă, care îi poartă pe cititori într-o călătorie de neuitat, într-o lume fascinantă.“ — New Books in German.

Eveniment organizat în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu”, Uniunea Scriitorilor din Moldova cu suportul financiar al Institutului Goethe din România.