GI_Zentrum_green_IsoCV2-01

Taxonomy Modova. Re-Searching

Taxonomie Moldova este proiectul expozițional realizat de artistul și fotograful german Volker Kreidler, în colaborare cu curatoarea și mediatoarea de artă din Ucraina Tanja Sokolnykova. Ambii sunt stabiliți la Berlin și lucrează împreună din 2014.

Totul a început cu o călătorie a lui Volker Kreidler în Moldova în anul 2015, mai tîrziu, Tanja Sokolnykova s-a alăturat în călătoria care durează încă pînă azi. În ultimii ani aceștia au explorat situația socio-politică ambiguă și contradictorie din Moldova, trasînd transformările post-sovietice încorporate în interrelația oamenilor și mediul în care aceștia trăiesc cu ajutorul fotografiei. Dorința de a descoperi ce se întîmplă la periferia Europei a devenit un proces mental care chestionează probleme variate și complexe – ce este recunoscut ca o periferie și cine decide ce este centrul? Cum să reflectăm critic transformarea post-sovietică, retorica europenizării și migrarea intensă care a adus Moldova într-o stare de dezmembrare? Cine sunt cartografii Moldovei, care mapează căile sale și îi definesc corporealitatea? Cum putem adopta sensul localității în timp ce contestăm imaginile fixe ale acesteia? Cum putem trăi, învăța, ști și acționa diferit, răspunzînd nu doar la provocările locale, dar și la cele globale – exploatarea ecologică, injustiția epistemologică, dominația logicei de piață și excluderea socială nu au granițe geografice, noi suntem cu toții interconectați.

Aceste reflecții au provocat cartografierea fotografică în formatul unei expoziții prin crearea unei zone de contact a unei mapări colective a Moldovei, ce-și propune să interogheze și să remodeleze politica locației și apartenenței în favoarea unei politici a relației și a relaționării – relaționarea față de corpurile noastre, față de comunități, locuri, mediul înconjurător, gîndirea apartenenței ca o nevoie de a fi și a crea împreună, ca la o mișcare în direcția altuia sau a necunoscutului, decît a simți atașament sau a ne identifica cu anumite locuri sau grupuri de persoane care gîndesc la fel. Apartenența, care nu este o condiție sau o caracteristică esențială, ci mai degrabă un proces al participării, negocierii, este relaționarea personală cu domenii aparent îndepărtate și acompanierea unuia cu celălalt și cu mediul înconjurător.

Programul public Re-Searching este o parte bazată pe proces din expoziția Taxonomie Moldova, fiind mediat prin formaturi participative educaționale (Summer de(School)ing, Școala de vară de mediere prin artă din august 2019, ateliere în perioada expoziției) precum și programul public de discurs și discuții.

Proiectul este susținut de Centrul Cultural German AKZENTE și Institutul Goethe. Partenerii proiectului sunt [KSA:K] – Centrul de Artă Contemporană din Chișinău și Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”.

Mai multă informație puteți accesa pe pagina proiectului:
https://www.facebook.com/Taxonomy-Moldova-Re-Searching-104611780919694/?modal=admin_todo_tour